8. APPEARANCE

APPEARANCE

appearance wpofcourse.comDrukken we op de tab 'Appearance' dan zien we het scherm van de thema's:

dash-ap1 wpofcourse.com

Hier kunnen we een thema kiezen, een voorbeeld bekijken, installeren en verwijderen.

8a. THEMA'S
WordPress.org, de overkoepelende organisatie, heeft een uitgebreide bibliotheek ter beschikking gesteld van thema's die gratis kunnen gebruikt worden. Ga daarvoor naar de 'Install Themes' :

dash-ap2 wpofcourse.com

In dit scherm kun je al een serieuze selectie maken van een theme dat voldoet aan de layout die je voor ogen had: het aantal navigatiemenus (Columns), waar geplaatst (left, right Sidebar), eventueel een kleurencombinatie (vind ik zelf geen goed criterium) en een aantal eigenschappen (plugins) dat het standaard moet hebben (Features).
Meestal selecteer ik enkel het aantal sidebarmenus en maak mijn eigenlijke selectie op basis van wat ik te zien krijg (het ethische aspect).

Selecteer je niets en laat je het gewoon op je afkomen dan krijg je tientallen bladzijden te zien met meer dan duizend thema's! Het kan dus lang duren voor je je definitieve keuze gemaakt hebt, maar dit is belangrijk genoeg om er je tijd in te steken want dit is wat uw bezoeker te zien gaat krijgen als hij of zij je website gaat bezoeken. Een professionele uitstraling is heel belangrijk voor de opbouw van je merk en je geloofwaardigheid als expert op je vakgebied!

Wil je een thema bekijken dan tik je op Preview, wil je het installeren klik dan op de Install toets. Dit doe je enkel voor de thema's die je op het eerste zicht interessant lijken en die je wenst bij te houden om er later uit te selecteren.

Let wel: de thema's worden fysisch in een downloadmap op uw server geplaatst (dus niet op UW harde schijf), maar nog niet geactiveerd! Er kan slechts 1 thema actief zijn, de rest vind je terug onder de tab 'Manage Themes'.
Als je een thema installeert krijg je volgende meldingen op scherm:

 

Installing Theme: iFeature 3.0.4
Downloading install package from http://wordpress.org/extend/themes/download/ifeature.3.0.4.zip…
Unpacking the package…
Installing the theme…
Successfully installed the theme iFeature 3.0.4.
Preview | Activate | Return to Theme Installer

 

Hierna kan je een preview doen van dit thema met alle gegevens die je al ingegeven hebt (posts, pages, categories....). Als je het goed vind kan je dan het thema definitief installeren met de Activate link.
Dit is het resultaat na installatie van het thema : Absolom (http://theme4press.com/absolum/)

Dit is een mooi, zakelijke template maar met veel opties zodat we mogelijkheden genoeg hebben om het uitzicht van de website naar onze wensen aan te passen.

dash-ap3 wpofcourse.com

Het is binnen het bestek van deze cursus uiteraard niet mogelijk voor elke template in detail te gaan bekijken welke de opties zijn die kunnen veranderd worden, maar door zelf een beetje te experimenteren lukt dit wel.

Belangrijk is wel dat je bepaalde instellingen kunt veranderen zoals bvb het LOGO van je website. Dit is meestal bevat in een header (banner) van een bepaalde grootte, afhankelijk van de instelling van je thema. Bovenstaand thema laat toe om zelf een hoofding op te laden.

Alternatief
Een andere manier om een thema te installeren is via de Upload functie van de module 'Install Themes'. Het komt namelijk veel voor dat je op een thema stuit bij het surfen op internet (vb bij de zoekterm 'gratis wordpress thema' of 'free wordpress theme'). Je zal de kans krijgen om het thema in ZIP formaat te downloaden op uw PC, om deze vervolgens in dezelfde vorm naar uw server (website) te copiëren.

Om dit te doen blader je naar de map op je PC waar het thema zich bevindt en klik je vervolgens op 'Install Now'. Zodra dit gebeurd is kan je het activeren.

Bij sommige thema's zal men dadelijk in een settingsmenu terechtkomen zodat je onmiddellijk aanpassingen kan doen. Dit kan echter ook op een later tijdstip gebeuren via het navigatiemenu.

Volgend hoofdstuk : 8b. WIDGETS

 

08. Appearance , , , , , , , ,

Comments are closed.