3. Domeinnaam Kiezen

3. DOMEINNAAM KIEZEN

domeinnaam wpofcourse
Laat ons aan de keuze van de domeinnaam niet licht voorbij gaan, want deze is zeer belangrijk. Niet alleen omdat het niet meer kan veranderd worden na registratie, maar ook omdat de naam een van de belangrijkste elementen is bij het terugvinden in de zoekresultaten.

Nemen we terug het voorbeeld van de Cattery hierboven.

Oorspronkelijk was de naam van de website dus  www.tperzischtapijt.page.tl.
Dit vond men terug in de zoekresultaten:

Cattery 't Perzisch Tapijt - Welkom
tperzischtapijt.page.tl/
Welkom bij cattery 't Perzisch Tapijt (hobbyfokker van Perzische colourpoints en shaded silvers) (lid van BLKV, Erkenningsnr. door FOD - HK 20104309) ...

Zoals je ziet vind je nergens terug dat het hier gaat om een website van perzische katten. Je moet al weten wat een cattery is of colourpoints om je aandacht op deze website te vestigen.

Maar het grootste probleem is de naam zelf: 't Perzisch Tapijt. Nu hebben de uitbaters vroeger gekozen voor deze benaming voor hun cattery en daar is op zich niets op tegen, maar deze keuze is niet gemaakt in functie van de potentiële klant en de persoon die naar perzische katten 'googelt'.

Toen ik voor de eerste maal naar deze website zocht op basis van 'perzische katten' sloeg ik deze website automatisch over omdat die mij niet relevant leek voor het onderwerp en eerder thuis hoorde in de afdeling 'perzische tapijten'. Samen met mij hebben zeker 9 op 10 zoekers hetzelfde gedacht!

De oplossing was op zoek te gaan naar zoektermen die verband houden met deze niche en de meest ingetikte 'keywords' als basis te nemen voor de naam van de website.

Dit kan men terugvinden met het Google hulpprogramma Google Adwords : volg de richtlijnen (maak eventueel eerst een Google account aan) en geef enkele relevante zoektermen op in verschillende lijnen. Zorg ervoor dat je land en taal correct aangeduid is, tik de code in (enkel eerste keer) en hit return.

In de eerste tabel worden de zoekresultaten voor de exacte zoektermen weergegeven en in de volgende grote tabel alle zoektermen die met het onderwerp te maken hebben. Sorteer deze op de kolom 'Gem. maandelijkse zoekopdrachten' en je krijgt een overzicht van alternatieven die je eventueel kunt gebruiken:

3-GoogleAdwords

Hou er evenwel rekening mee dat je geen zoektermen met 1 woord alleen gebruikt want dan kom je in een veel te grote algemene groep terecht waar de concurrentie enorm is. De kans dat je hoog scoort in de zoekresultaten is dan even klein als het resultaat van een foutieve naam.

Moest je bijvoorbeeld enkel de zoekterm 'katten' gebruiken dan krijg je 15.000.000 resultaten voorgeschoteld! Niet echt gemakkelijk om daar bovenuit te komen lijkt me.

De zoekterm 'kittens' geeft een nog hoger resultaat (54.000.000 om 'exact' te zijn) omdat hier ook de engelstalige benaming bijkomt!

Het beste resultaat krijg je als je diep genoeg afdaalt naar een zoektermcombinatie die het meest aansluit bij je onderwerp.

Hou het dus in je eigen taal (want daaruit komen waarschijnlijk de meeste klanten) en omschrijf je 'niche' zo concreet mogelijk zoals :

  • Perzische kat (of katten of katjes)
  • Perzische poes (of poezen of poesjes)
  • Perzische kittens

Al deze zoektermen scoren hoog genoeg om er een websitenaam rond te maken. Dit moet voldoende gratis en gericht verkeer naar je website opleveren, want deze zoekterm is gemakkelijk hoog in de listing van Google te krijgen wegens relatief weinig concurrentie.

Volgende hoofdstuk : 4. Domeinnaam Registreren

03. Domeinnaam Kiezen , , ,

Comments are closed.