5. Hosting

5. HOSTING

hosting wpofcourseEen tweede belangrijk aspect voordat je online gaat is het HOSTEN van je website. Het komt er op neer dat je de inhoud van je website ergens FYSISCH gaat opslaan op een server (harde schijf) onder de vorm van een website. Wist je trouwens dat een bedrijf als Google meer dan een MILJOEN servers bezit?

Wat doet nu een hostbedrijf? Simpel gezegd stelt een hostingbedrijf enkele zaken ter beschikking tegen betaling van een maandelijkse vaste som (hostingpaket). De belangrijkste daarvan zijn :

  • webruimte (discspace in Mb)
  • bandbreedte (bandwith in Mb)
  • software om de website te beheren

Webruimte is de fysische schijfruimte die je denkt nodig te hebben om je website online te houden volgens de verwachte behoefte. Er is namelijk een verschil tussen de ruimte die nodig is voor een kleine WordPress Blog (ongeveer 30 à 40 Mb) of een grote Webwinkel met duizenden artikels. Dit kan oplopen tot enkele gigabytes aan informatie.

De te verwachte grootte bepaalt dus de keuze van het hostingplan. Elk hostingbedrijf zal namelijk een aantal pakketten aanbieden in verschillende prijscategoriën en met verschillende voorwaarden. Het eenvoudigste (en goedkoopste) pakket is in de meeste gevallen voldoende om te starten en indien nodig kan dan later overgeschakeld worden (upgraden) naar een hoger plan.

Hetzelfde geldt voor de bandbreedte. Dit is het aantal megabyte dat beschikbaar gesteld wordt om het internetverkeer van en naar je website te regelen. Indien je website een voltreffer wordt en je duizenden bezoekers krijgt per dag zal je server (waar je site dus fysisch gelokaliseerd is) het verkeer niet meer aankunnen en 'loopt hij vast'.

Indien dit meermaals gebeurd zal de eigenaar van het hostingbedrijf je wel op de hoogte brengen dat het tijd wordt om naar een zwaarder, lees duurder plan over te schakelen.

Om ervoor te zorgen dat je WordPress website zonder probleem kan lopen moet je bij de 'features' of kenmerken van de host nagaan of deze standaard voorzien is van :

PHP 5.2.4 of hoger, MySQL 5.0 of hoger, Apache of nginx aanbevolen.

Dit zijn enkele technische termen die uiteraard heel belangrijk zijn voor WordPress, maar die voor het verdere verloop van de cursus niet belangrijk zijn (enkel voor de gevorderde die bepaalde gegevens zoals databaseinhoud of thema's manueel wil bekijken en eventueel aanpassen).

Worksheet:

  • datum registratie hostingbedrijf
  • link hostbedrijf + accountnaam + account paswoord
  • prijs per maand en jaar

 

Volgend hoofdstuk : 6. WordPress installeren

 

05. Hosting , , , , ,

Comments are closed.