13. MEDIA

13. MEDIA

 

media wpofcourse.com

 

De Media Library van WordPress bevat alle opgeladen bestanden zoals foto's, video's, audio met als achtervoegsel .jpg, mp3, gif...

media wpofcourse.com

Je kan deze bestanden op verschillende manieren toevoegen aan de bibliotheek:

  • rechtstreeks met de 'Add New' toets in het dashboard of in de module bovenaan
  • via de berichtenmodule
  • via de page module

1. via de 'Add New' toets:

media wpofcourse.com

Vanaf versie WP3.3 kunnen alle media, ongeacht hun achtervoegsel, in één beweging opgeladen worden volgens het 'Drag&Drop' principe:

Zoek de bestanden op je PC, selecteer ze in een keer (Select All of Ctrl Alt) en sleep alles naar de Dropzone hierboven.

Uiteraard kun je nog gebruik blijven maken van de klassieke 'Select Files' toets.

media wpofcourse.com

Denk eraan dat de maximum grootte 2 Mb is per bestand.
Voor elk bestand kunnen we de gegevens updaten. Dit kan nu onmiddellijk of later als we dit nuttig achten.

media wpofcourse.com

De volgende gegevens kunnen aangepast worden:

  • titel : is de naam van het bestand in eerste instantie zoals die opgeladen is. Voor foto's is dit meestal nog de standaard benaming van het fototoestel zoals 'DSC01234'. Het is echt wel belangrijk deze aan te passen en te veranderen naar een leesbare omschrijving en te voorzien van een sleutelwoord met name voor de zoekrobots en de verhoging van de plaats in de zoekresultaten (SEO).
  • Alternate Text : dit is een alternatieve tekst die het bestand omschrijft en die zichtbaar wordt indien om een of andere reden de link met het plaatje niet meer werkt. Hierdoor weet de bezoeker toch waarover het gaat.
  • Caption : dit is de tekst die onder de foto verschijnt en kan dus een korte beschrijving van de omstandigheden bevatten waarin de foto genomen werd (plaats, tijdstip, personages..)
  • Description : een persoonlijke tekst die niet zichtbaar is.

De File URL is de Permalink die naar de foto verwijst in de map /wp-content/upload/yyyy/mm/

Edit Image
Men kan ook ten allen tijde het beeld aanpassen met de 'Edit Image' toets:

media wpofcourse.com

Zoals vroeger reeds gezegd werd houdt WordPress van elk plaatje een aantal afmetingen bij die we kunnen instellen bij de algemene settings:
Dashboard->Settings->Media

Dit gaat echter om algemene settings. Hier kunnen we voor elke foto de standaard afmetingen aanpassen. Men kan beschikken over een aantal editeermogelijkheden die eveneens gebruikt worden bij de klassieke beeldeditors : crop, kantelen, vergroten en verkleinen..

Je kan het beeld ook 'Scalen' of vergroten/verkleinen op basis van het aantal pixels dat je opgeeft:

Scale Image
You can proportionally scale the original image. For best results the scaling should be done before performing any other operations on it like crop, rotate, etc. Note that if you make the image larger it may become fuzzy.
Original dimensions 225×225    Scale

 

Image Crop
Het beeld kan naar de gewenste afmetingen verkleind worden door de met de muis op de foto te gaan staan, de linkse knop in te drukken en al ingedrukt een kader te trekken op de foto. Tegelijkertijd word de afmetingen in de Crop Selection aangepast:

media wpofcourse.com

Druk je daarna op de 'Crop' toets in het menu bovenaan links wordt de verkleining uitgevoerd. Met de 'Save' toets worden de nieuwe afmetingen vastgelegd zodat de foto de nieuwe afmetingen krijgt :

media wpofcourse.com

Een andere manier om de afmetingen aan te passen is de hoogte en de breedte rechtstreeks in te geven in de 'Selection' velden, gevolgd door 'Crop' en 'Save'. Dit is handig als je op voorhand de juiste afmetingen kent. Vooraleer je dit kan doen moet je wel eerst op 'Image Scale' drukken.
Zoals je ziet kan de aanpassing steeds ongedaan worden door 'Restore Original Image'.

Als we zo alle foto's aangepast hebben kunnen we op 'Save All Changes' drukken onderaan de opgeladen beelden. We komen dan terug in ons eerste scherm met een overzicht van alle opgeladen mediabestanden:

media wpofcourse.com

Met de opties die verschijnen als je over het plaatje gaat kun je dus individele settings veranderen (Edit), verwijderen (Delete Permanently) of bekijken (View). In het laatste geval wordt de website geopend en verschijnt de afbeelding als afzonderlijke post.

De permalink is :
De mediabestanden worden in de WP database geregistreerd als attachments die elk een uniek nummer hebben.

Een andere manier om afbeeldingen te bewerken is rechtstreeks in het bericht. Vermits dit de meest voorkomende manier is zullen we dit afzonderlijk behandelen.

Volgend hoofdstuk : 14. PAGES

13. Media , , , , , , ,

Comments are closed.