2. Voorbereiding

2. VOORBEREIDING

 voorbereiding op wordpress

Vooraleer je je eerste pagina of bericht kunt plaatsen gaat er wel een leerproces aan vooraf. Je moet namelijk wel op de hoogte zijn van een aantal zaken, zoals:

 • wat is de beste naam voor mijn website? Waar moet ik rekening mee houden?
 • Waar moet ik mijn domeinnaam registreren (bestellen – huren..)?
 • Waar moet ik mijn website hosten? (fysisch op een server zetten = discruimte huren)
 • Hoe kan ik mijn website beheren? (Control Panel: emailaccounts, database, statistieken..)
 • Hoe installeer ik WordPress?
 • Hoe wordt een WordPress platform beheerd? (het Dashboard)
 • Uit welke elementen bestaat WordPress? (pagina, bericht, categorie, tag...)
 • Hoe kan ik het uitzicht van mijn website veranderen? (keuze van het thema)
 • Welke plugins moet ik installeren en waarom?
 • Hoe werken Widgets? (sidebar tools)

Maar hiermee is het verhaal nog niet af! Je wil toch dat je WordPress website gevonden en bezocht wordt door mensen die geinteresseerd zijn in jouw verhaal?

We spreken hier dan over SEO (Search Engine Optimization) waarbij het gaat om je website zodanig te optimaliseren dat je bij de eersten gevonden wordt bij de Google resultaten als iemand een zoekopdracht ingeeft. Je wil toch op de eerste pagina staan om het meeste kans te maken geselecteerd te worden door diezelfde zoeker?

Er bestaan een aantal technieken om de nodige reclame te maken voor je website. Hieronder vallen bvb Social Media zoals Facebook, Twitter, Myspace, Hyves, YouTube... en linkbuilding (een manier om de zichtbaarheid van je website te verhogen door ander websites naar jou te laten verwijzen). Maar ook je website optimaliseren is heel belangrijk (keuze van de titel, omschrijving en sleutelwoorden).

Je website 'monetizen' of 'vergeldelijken' is een ander aspect. Je wil misschien een euro of meer verdienen aan je inspanningen in de vorm van reklameinkomsten (Google adsense) of commissie nemen op verkoop voor producten van anderen of misschien wil je wel met een eigen webshop?

De eenvoudigste vorm van reclameinkomsten kan er reeds voor zorgen dat het beheer van je website je geen cent kost!

Een zeer populaire manier om wat bij te verdienen is als tussenpersoon voor een leverancier van producten(vb Zalando)  of diensten (vb Booking.com). Dit noemt men het affiliatie-verdienmodel. Als compensatie voor het doorsturen van klanten via jouw website naar een leverancier waar een aankoop plaats vindt, krijg je een (kleine) commissie.

Is geld verdienen met je website je hoofdbedoeling door het aanbieden van een of meerdere producten dan moet je een e-commerce oplossing installeren in je WordPress thema. Een ander paar mouwen zoals later zal blijken, want hier komt het aspect 'online betalen' en veiligheid om de hoek zien.

WERKBLAD

We zullen vooreerst een werkblad aanmaken om alle belangrijke informatie die we in de loop van de cursus zullen vergaren op te slaan, zoals links naar je admin dashboard en accountgegevens. Gebruik hiervoor je favoriete werkbladprogramma zoals Excel van Microsoft zijn, maar zelf prefereer ik het werkblad van OpenOffice. Deze is gratis, eveneens Open Source software en volledig compatibel met Excel. Ik heb reeds een standaard werkblad gemaakt welke je kan downloaden in de download pagina.

Vul regelmatig de velden in naarmate de cursus vordert en je bepaalde akties ondernomen hebt (vb registratie bij een domeinverhuurder of een hostingbedrijf, je website link, accountnaam en paswoord...). Telkens er iets moet ge-update worden in het werkblad zul je een kader zien : worksheet.

Vooraleer te starten moet je duidelijk weten waar je staat en wat je wil bereiken. Er zijn een aantal mogelijkheden die betrekking kunnen hebben op jouw situatie :

 1. je hebt nog geen website en start dus van 'scratch'.
 2. je hebt ergens een gratis website die echter niet ideaal is voor wat je wil doen (beperkt gebruik en vervelende reclameboodschappen...).
 3. Je hebt reeds een eigen HTML-website (.com, .be of .nl) maar vind de aanpassingen niet zo evident waardoor je hem niet veel gebruikt of je moet daarvoor steeds beroep doen op derden zoals een HTML-programmeur (€???).

In elk van deze situaties is een WordPress website een ideale oplossing! De leercurve zal misschien iets groter zijn voor de complete leek, maar het resultaat zal de inspanningen meer dan waard zijn!

In geval 1. en 2. wordt van een onbestaande eigen website vertrokken en dient een grotere voorbereiding genomen te worden dan in het derde geval (domeinnaam kiezen, registreren en hosten).

In het derde geval hebben we te maken met een bestaande website met geregistreerde en gehoste domeinnaam en beperkt de voorbereiding zich tot de installatie van WordPress. Hier kunnen echter wel problemen opduiken als WordPress merkt dat de map waarin de installatie moet gebeuren een index.php bestand bevat. Hierdoor zal de installatie afgebroken worden.

Mogelijke oplossingen hiervoor zijn, ervan uitgaande dat je vertrouwd bent met de file manager in je Control Panel (DirectAdmin, Cpanel of Plesk) of een ftp programma (FileZilla, CoreFTP) :

 • de oude inhoud van je website verwijderen als je beslist met onmiddellijke ingang deze niet meer te gebruiken (maak wel een backup mocht je je ooit bedenken!)
 • Wens je de oude versie van je website permanent te behouden, dan moet je een nieuwe (onbestaande!) mapnaam opgeven bij de installatie van WP. Hierdoor zullen alle links naar deze subdirectory verwijzen bvb: www.jounaam.be/wp/....
 • Wil je de nieuwe WP installatie in de rootmap doen waar reeds de oude versie staat, dan dien je de bestaande index.php van naam te veranderen naar bvb index_old.php. Hierdoor kan je je oude website nog bekijken via de link: www.jounaam.be/index_old.php. Dit kan interessant zijn als je van plan bent de inhoud van je oude website over te kopieren naar je WordPress platform. Daarna kun je de oude websitegegevens verwijderen (opgelet! Zorg ervoor dat je dan geen WP bestanden verwijdert want die staan ook in dezelfde rootmap! Sorteer de files op datum en verwijder alle bestanden voor de installatiedatum van WP)

Het voordeel om je installatie in de ROOTMAP te doen is dat je websitenaam gemakkelijker te onthouden is, omdat je het achtervoegsel of de subdirectorynaam niet moet toevoegen.

 Vb: www.jounaam.be <-versus-> www.jounaam.be/wp

Volgende hoofdstuk : 2a. Praktijkvoorbeeld

02. Voorbereiding

Comments are closed.