Widgets: Berichten of categorieën in sidebar?

Standaard is één van de widgets die je kan toevoegen aan je sidebar (links, rechts of onderaan in de footer) de 'Categorie' widget (zie cursus onder '8b. Widgets').

Als je deze widget vanuit de  'Weergave->Widgets' naar de zijbalk trekt hoef je enkel nog de naam van deze widget in te geven en de wijze waarop de categorieën worden getoond (als puldownlijst, met of zonder aantal berichten per categorie en al dan niet de moeder-dochter-hiërarchie tonen).

Vooropgesteld dat alle berichten in de juiste categorie staan verschijnt dan op scherm een overzicht van alle categorieën waarvoor een bericht aanwezig is.

Klik je als bezoeker op een bepaalde categorie dan ga je naar een OVERZICHT van alle berichten die hiertoe behoren, waarna men kan kiezen welk bericht men wil bekijken in detail. Er zijn dus TWEE stappen nodig om tot het bericht te komen.

Veronderstel dat in een bepaalde categorie slechts 1 bericht staat, dan zou het interessant zijn dat dit onmiddellijk op scherm verschijnt zonder dit nog eens extra te moeten aanklikken in een 'overzicht'.

Nu zijn er reeds vele thema's die hier rekening mee houden en deze extra stap inderdaad overslaan.

Heb je echter te maken met een thema dat dit niet doet dan kan je dit toch op volgende manier bereiken:

MAAK ZELF EEN MENU!

In plaats van de standaard widget gaan we ons EIGEN menu samenstellen met de gegevens die wij zelf willen plaatsen op onze sidebar.

We doen dit met het 'Menu' script in de 'Weergave'.

menu-widget wpofcourse.com

Aan de linkerkant zien we enkele standaard categorieën die we kunnen toevoegen aan ons menu zoals berichten, pagina's, categorieën en tags.

Wat ons interesseert is de tabel van de gepubliceerde berichten.

Hieruit selecteren we de berichten die we in dit bepaald menu willen zetten. Maar eerst maken we het menu aan:

Druk rechts bovenaan op de knop '+-' om een nieuw menu aan te maken.

Voer de naam van het menu in. Dit dient enkel als geheugensteuntje voor als we het menu later willen toevoegen als widget aan de sidebar.

Druk hierna op 'Menu aanmaken'.

Nu kan je van de gewenste 'source', in ons geval de 'berichten' één of meerdere berichten aanvinken en toevoegen aan het menu.

Elke titel kan je binnen het menu verplaatsen door erop te klikken en naar boven of onder te verslepen. Ook kan je enkele parameters veranderen door op het pijltje te klikken waardoor de titel geopend wordt. Hier kan men dan ook dit onderdeel verwijderen.

Als navigatielabel wordt standaard de naam van het bericht gebruikt, doch dit kan veranderd worden. Hierna kan je nog enkele selecties inbrengen of aanvinken.

De veranderingen treden enkel in voege als je bovenaan of onderaan op de knop 'Menu opslaan' drukt. De veranderingen kunnen dan direct na het refreshen van je website in je browser bekeken worden (F5 toets).

Na het aanmaken van het menu moet het enkel nog gepubliceerd worden, dwz toegevoegd aan de sidebar. Hiervoor gaan we naar :

'Weergave->Widgets'

Onder de 'Beschikbare Widgets' vindt men de titel 'Aangepast Menu' terug. Men sleept deze bar naar de positie op de sidebar die men wenst (Primary, Secondary, Footer Widget Area). Vergeet niet om deze Area eerst te openen.

Het enige wat ons nog te doen staat is hierin het juiste menu te selecteren, een titel in te vullen die hierop betrekking heeft en de knop 'Opslaan' in te drukken.

Omgekeerd kan men een menu op elk moment verwijderen door de 'verwijderen' knop binnen het menu in het widget, of gewoon door gans de balk te verslepen naar zijn oorspronkelijke plaats. Wil je het menu echter nog bewaren voor latere aanpassingen en herpublicatie dan sleep je hem naar de zone links onderaan 'Gedeactiveerde Widgets'.

Eenmaal in de zijbalk geplaatst als widget hoeven veranderingen enkel gedaan te worden in het menu zelf, bvb als je een nieuw bericht geschreven hebt.

Ook met dit systeem kan je werken met een hiërarchie zoals in categoriëen. Bij het verslepen van het nieuwe bericht (of van berichten binnen het menu) kan je dit plaatsen onder het bericht die je als 'parent' wil gebruiken met een kleine INSPRONG.

Widgets: bericht of categorie?

Geef een antwoord